10 oktober 2017 – Zeven studenten van de Cas Spijkers Academie Twente, onderdeel van ROC van Twente, mochten als sous-chef de vier Nederlandse en drie Belgische deelnemende chef-koks assisteren tijdens deze wedstrijd. Op maandag 9 oktober werd de prestigieuze Prix Culinaire Le Taittinger voor de Benelux voor de 51e keer georganiseerd. Deze wedstrijd is één van de meest uitdagende competities die er georganiseerd worden voor professionele chefs. Het eerste deel van deze wedstrijd vond plaats in de keukens en Restaurant Chronos van ROC van Twente. “En dat was voor onze studenten een onwijs mooie en inspirerende ervaring”, aldus Marc Meulenbelt, opleidingscoördinator van de CSA Twente.

Waarom met en bij ROC van Twente?
Lars van Galen, SVH Meesterkok en chef bij het met een Michelinster bekroonde Tuindorphotel ’t Lansink* is de nieuwe juryvoorzitter voor Nederland. Lars is regelmatig als gastdocent aanwezig bij de topopleiding voor jong culinair talent, de Cas Spijkers Academie Twente, in Almelo. “Ik ken de horeca-opleidingen van ROC van Twente goed en in mijn bedrijf werken diverse BBL-studenten. De link met ROC van Twente was dus snel gelegd”, aldus Lars. Omdat de school beschikt over een grote keuken met alle gewenste faciliteiten die nodig zijn voor een wedstrijd met meerdere deelnemers, is ervoor gekozen de wedstrijd bij ROC van Twente te organiseren. Studenten waren sous-chef van de deelnemende chef-koks en hebben de gehele wedstrijd meegeholpen o.a. met de bereiding van sauzen.

Prijsuitreiking en finale in Parijs
Aan het eind van de middag ging het gezelschap naar Tuindorphotel ’t Lansink* in Hengelo waar de prijsuitreiking en een walking dinner plaatsvonden. Studenten van de Cas Spijkers Academie Twente hebben gedurende de avond meegekookt aan het walking dinner. Pierre-Emmanuel Taittinger, president van het gelijknamige champagnehuis, reikte de eerste prijs uit aan Sander van Zandvliet van Hotel Restaurant Valuas in Venlo. Hij vertegenwoordigt Nederland tijdens de internationale finale op 20 november in Parijs.

Lars van Galen won de Prix Taittinger International in 2011 en nu bepaalde hij de winnaar samen met de 10-koppige jury, bestaande uit topchefs uit België en Nederland.