Jonnie Boer

Jonnie Boer

Geboren op 9 januari 1965 te Giethoorn, getrouwd met Thérèse Boer-Tausch. Samen hebben zij 2 kinderen.

Jonnie Boer is chef-kok van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Hij runt het restaurant samen met zijn vrouw Thérèse (1971), vinologe en gastvrouw. Jonnie en Thérèse hebben twee kinderen, Jimmie en Isabelle.

Jonnie Boer is geboren in Giethoorn waar zijn ouders een café hadden, De Harmonie. In Groningen volgde hij de particuliere koksopleiding. Toen deze afgerond was, ging hij naar Amsterdam, om te werken bij het Lido. Vervolgens is hij gaan werken bij sterrenrestaurant de Boerderij op het Leidseplein. Daar kreeg hij de smaak van het echte koken te pakken. Toen Jonnie Boer las dat er in Zwolle een restaurant goed bezig was met regionale producten, heeft hij gesolliciteerd bij de heer Meijers en werd aangenomen. Na een jaar als leerling kok kon hij op 23-jarige leeftijd chef-kok worden.

In 1993 namen Jonnie en Thérèse samen De Librije over. Kort daarna kregen zij hun eerste Michelinster. In 1997 jaar werd Jonnie SVH-meesterkok. In 1999 volgde de tweede ster en daarmee werd Jonnie de jongste tweesterren kok in Nederland.

In 2003 traden zij tevens toe tot de gerenommeerde vereniging Tradition & Qualité Les Grandes Tables du Monde. In 2004 was De Librije het tweede restaurant in Nederland dat een derde ster kreeg.

Jonnie Boer kreeg vaak de vraag van gasten of zij niet wat gelei, jam of dressing, zoals geserveerd werd in De Librije, konden kopen. Daarop hebben Jonnie en Thérèse besloten om Librije’s Winkel te starten en deze werd in september 2005 geopend. In dat jaar werd Jonnie Boer tevens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2006 was de aankoop van het Spinhuis, een monumentaal pand uit 1739 dat tot 2004 dienst deed als gevangenis, een feit. Het starten met de grootscheepse verbouwing tot ‘Librije’s Hotel’ kon beginnen. Op 25 mei 2008 ging voor beiden een langgekoesterde wens in vervulling. Librije’s Hotel opende deze dag officieel haar (eeuwenoude) monumentale deuren.

In november 2008, een half jaar na opening, krijgen Jonnie en Thérèse met de jonge keukenbrigade tevens een Michelinster voor restaurant Librije’s Zusje, welke ook is gevestigd in de voormalige gevangenis net zoals Librije’s Atelier, de kook- en wijnschool. In november 2011 werd Librije’s Zusje bekroond met haar tweede Michelinster.

In 2012 organiseren Jonnie en Thérèse, samen met Port Culinaire, Chefs (R)Evolution. Dit is een tweedaags gastronomisch festival dat iedere 2 jaar plaatsvindt waar onder andere verschillende internationale topkoks kookdemonstraties hebben gegeven. Het laatste boek uit de trilogie van Jonnie en Thérèse, genaamd PUURST, verscheen op 3 juni tijdens dit gastronomische festival. Het boek ‘Puurst’ heeft de prestigieuze prijs ‘Beste chef-kookboek ter wereld’ in de wacht gesleept tijdens de Gourmand World Cookbook Awards. Deze prijs is op 23 februari 2013 uitgereikt in Parijs.

Per 31 december 2014 is Librije’s Zusje uitgevlogen naar het Waldorf Astoria in Amsterdam waar Jonnie & Thérèse een adviserende rol hadden tot en met 2018.

Sinds 20 januari 2015 is Restaurant De Librije verhuisd van het voormalige Dominicanenklooster naar de binnentuin van Librije’s Hotel. Sindsdien bevinden alle Librije-bedrijven zich onder een dak aan het Spinhuisplein.