Een boegbeeld van culinaire excellentie en inspiratie voor een nieuwe generatie chefs
Met het overlijden van Jonnie Boer verliest Nederland niet alleen een van zijn meest invloedrijke chefs, maar ook een gepassioneerde mentor en boegbeeld voor culinair onderwijs. Sinds september 2019 vervulde Jonnie Boer deze rol voor de Cas Spijkers Academie (CSA), waar hij zich met hart en ziel inzette voor de opleiding van jong culinair talent. Zijn bijdrage aan de CSA is van onschatbare waarde geweest, en de academie is hem dan ook veel dank verschuldigd.
Jonnie verwierf faam als chef en mede-eigenaar van restaurant De Librije in Zwolle, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een van de absolute topzaken van Europa. Met drie Michelinsterren en een internationale reputatie drukte hij een blijvend stempel op de Nederlandse gastronomie. Zijn stijl, een gedurfde mix van streekgebonden producten, innovatie en pure smaken, werd een bron van inspiratie voor talloze chefs.
Toen Jonnie zich in 2019 verbond aan de Cas Spijkers Academie, gaf hij daarmee een krachtig signaal af: excellentie in de keuken begint bij goed onderwijs. Met zijn komst werd niet alleen het gezicht van de academie versterkt, maar vond ook een belangrijke professionaliseringsslag plaats. Onder zijn aansturing werden de drie vestigingen van de CSA (in Nijmegen, Twente en Breda) nauwer met elkaar verbonden. Op zijn aangeven kwam er een gezamenlijke castingdag voor aspirant-studenten, en ook de diplomering werd een gezamenlijk.
Deze vernieuwingen gaven de opleiding niet alleen een grotere eenheid en éénduidige uitstraling, maar ook meer impact. Jonnie zijn betrokkenheid zorgde voor een extra impuls in de ontwikkeling van jonge chefs. Hij was zichtbaar, aanwezig, en bovenal benaderbaar. Zijn ervaring, kennis en liefde voor het vak werkten aanstekelijk, en hij wist studenten te inspireren om het beste uit zichzelf te halen – niet door strengheid, maar door vertrouwen en voorbeeldgedrag.
De Cas Spijkers Academie, vernoemd naar Cas Spijkers, de eerste grootheid uit de Nederlandse gastronomie, heeft met Jonnie Boer opnieuw een markant boegbeeld verloren. Zijn overlijden laat een leegte achter, maar ook een erfenis van vakmanschap, visie en passie.
Voorlopig gaat de CSA door met het team van De Librije, onder de voortreffelijke leiding van Nelson Tomate. In hem leeft een deel van Boers nalatenschap voort: de drang naar perfectie, het geloof in jong talent, en de overtuiging dat koken een kunstvorm is die vraagt om toewijding én plezier.
Jonnie Boer blijft voortleven in de generatie chefs die hij gevormd heeft – in hun gerechten, hun mentaliteit, en hun ambitie. De Cas Spijkers Academie zal hem blijven eren als het boegbeeld dat zij met trots tot haar gelederen mocht rekenen.
Jonnie Boer kreeg vaak de vraag van gasten of zij niet wat gelei, jam of dressing, zoals geserveerd werd in De Librije, konden kopen. Daarop hebben Jonnie en Thérèse besloten om Librije’s Winkel te starten en deze werd in september 2005 geopend. In dat jaar werd Jonnie Boer tevens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2006 was de aankoop van het Spinhuis, een monumentaal pand uit 1739 dat tot 2004 dienst deed als gevangenis, een feit. Het starten met de grootscheepse verbouwing tot ‘Librije’s Hotel’ kon beginnen. Op 25 mei 2008 ging voor beiden een langgekoesterde wens in vervulling. Librije’s Hotel opende deze dag officieel haar (eeuwenoude) monumentale deuren.
In november 2008, een half jaar na opening, krijgen Jonnie en Thérèse met de jonge keukenbrigade tevens een Michelinster voor restaurant Librije’s Zusje, welke ook is gevestigd in de voormalige gevangenis net zoals Librije’s Atelier, de kook- en wijnschool. In november 2011 werd Librije’s Zusje bekroond met haar tweede Michelinster.
In 2012 organiseren Jonnie en Thérèse, samen met Port Culinaire, Chefs (R)Evolution. Dit is een tweedaags gastronomisch festival dat iedere 2 jaar plaatsvindt waar onder andere verschillende internationale topkoks kookdemonstraties hebben gegeven. Het laatste boek uit de trilogie van Jonnie en Thérèse, genaamd PUURST, verscheen op 3 juni tijdens dit gastronomische festival. Het boek ‘Puurst’ heeft de prestigieuze prijs ‘Beste chef-kookboek ter wereld’ in de wacht gesleept tijdens de Gourmand World Cookbook Awards. Deze prijs is op 23 februari 2013 uitgereikt in Parijs.
Per 31 december 2014 is Librije’s Zusje uitgevlogen naar het Waldorf Astoria in Amsterdam waar Jonnie & Thérèse een adviserende rol hadden tot en met 2018.
Sinds 20 januari 2015 is Restaurant De Librije verhuisd van het voormalige Dominicanenklooster naar de binnentuin van Librije’s Hotel. Sindsdien bevinden alle Librije-bedrijven zich onder een dak aan het Spinhuisplein.